/Aty ku të Krishterët persekutohen dhe vriten çdo ditë. Nga: Kostandin Luçi

Aty ku të Krishterët persekutohen dhe vriten çdo ditë. Nga: Kostandin Luçi

Duke u bazuar te raportet, pandemia ka nxitur dhe ka shtuar persekutimin ndaj të Krishterëve dhe kjo bazuar në të dhëna që vijnë nga organizata që merren posaçërisht dhe që ndjekin hap pas hapi jetën e të Krishterëve në vendet ku persekutimi është më i lartë. Gjatë vitit 2020, rreth 340 milionë të Krishterë, vuajnë diskriminimin, trajtimin jo të njëjtë me shtetasit e tjerë si dhe përjetojnë vazhdimisht dhunën. Ndërsa 309 milion jetojnë në vende ku persekutimi është në nivele ekstreme: 1 në 8 të Krishterë, vuajnë persekutimin.

Vetëm në vitin 2020, 4761 u vranë vetëm për faktin që ishin të Krishterë,dhe kjo është 60 % më shumë se viti 2019.

Për më tepër, 4277 të Krishterë u arrestuan pa asnjë shkak dhe 4488 vende dhe objekte të Krishtera u sulmuan.

Ndërsa, Ted Blake, drejtori i “Open Doors” Spanjë, deklaroi në gazetën Protestante “Digital”, duke u shprehur: “Ne po përjetojmë një rritje drastike të persekutimit”.

Edhe këtë vit,10-tëshja e vendeve ku persekutimi i të Krishterëve ka mbetur e pandryshuar me Korenë e Veriut në krye e cila ndiqet nga vende si: Afganistani, Somalia, Libia, Pakistani, Eritrea, Jemeni, Irani, Nigeria dhe India.

Po sipas raportit të “Open Doors” USA, persekutimi i të Krishterëve ndahet në disa kategori, ku më kryesoret janë:

1- Persekutimi i të Krishterëve nga regjimet anti të Krishtera i cili zë një % të lartë, duke pasur 29 vende nga 50 të tillë. Ky persekutim ndodh në vende si: Libi, Pakistan, Turqi, Jemen, Iran etj.

2- Persekutimi i të Krishterëve nga klanet fisnore, ku përfshihen vende si: Laosi, Somalia, Kenia etj.

3- Persekutimi i të Krishterëve nga regjimet diktatoriale ku përfshihen vende si: Afganistani, Turkmenistani, Azerbaxhani, Taxhikistan, Brunei etj.

Por cilat janë 50 vendet ku persekutimi i të Krishterëve është më i lartë?

1. Korea e Veriut

2. Afganistani

3. Somalia

4. Libia

5. Pakistani

6. Eritrea

7. Jemen

8. Irani

9. Nigeria

10. India

11. Iraku

12. Siria

13. Sudani

14. Arabia Saudite

15. Ishujt Maldive

16. Egjipti

17. Kina

18. Mianmari

19. Vietnami

20. Mauritania

21. Uzbekistani

22. Laosi

23. Turkmenistani

24. Algjeria

25. Turqia

26. Tunizia

27. Maroku

28. Mali

29. Katari

30. Kolumbia

31. Bangladeshi

32. Burkina Faso

33. Taxhikistani

34. Nepali

35. Republika e Afrikës Qëndrore

36. Etiopia

37. Meksika

38. Jordania

39. Brunei

40. Republika Demokratike e Kongos

41.Kazakistani

42. Kameruni

43. Butani

44. Omani

45. Mozambiku

46.Malajzia

47. Indonezia

48. Kuvaiti

49. Kenia

50. Ishujt Komoros

Sipas një artikulli të Rita Panahi të publikuar tek prestigjozja,

“Herald Sun”, që mban datën 24 Qershor të vitit 2019, autorja shkruan se Krishtërimi është besimi më i persekutuar sot në botë dhe për këtë faktet janë të shumta duke filluar që nga Lindja e Mesme, ku numri i të Krishterëve ka rënë në mënyrë drastike dhe jo vetëm.

Harta në figurë, është bazuar te raporti i “Open Doors” USA për vitin 2021, ku vendet me ngjyrë të kuqe kanë një nivel persekutimi më të lartë se vendet me ngjyrë portokalli. Por, persekutimi mbetet i lartë kudo, në botë dhe fatkeqësisht, numri i të Krishterëve të persekutuar sa vjen edhe rritet.

Shënim: Të dhënat janë bazuar sipas raportit të “Open Doors” USA të vitit 2021.

BURIMI: (https://www.opendoors.org/en-US/persecution/countries/)