/Tema: Apostulli e Ungjillori Lluka I Ftuar në Radio “Ngjallja”: Atë Ilia Mazniku 1. Ate Ilia ne daten 18 Tetor Kisha jone e Shenjte kremton kujtimin e Ungjillorit te Shenjte Shen Llukait. Kush eshte Shen Llukai? Cfare vendi ze ai ne Kishen tone Orthodhokse? 2. Ne dime se Shen Llukai nuk ka qene nje nga te 12 Apostujt, pra nga rrethi i ngushte i Zotit tone Jisu Krisht? Nga i mori ai te dhenat qe shkroi Ungjillin qe mban emrin e tij dhe librin e Veprave te Apostujve? 3. Ungjilli i Shen Llukait eshte cilesuar si “libri me i dashur ne te gjithe boten”. Nje studiues shkruan : “Ne kete Ungjill ka dicka vecanerisht terheqese (pa dashur kurrsesi t’i ule vlerat Ungjijve te tjere kanonike). Cfare eshte ajo qe e ben kete liber kaq te dashur per njerezit? 4. Pervec Ungjillor, Shen Llukai ishte historian, mjek dhe ikonograf? Madje tradita thote se ai ishte i pari qe beri ikonen e Hyjlindeses se Tereshenjte? A ekziston sot kjo ikone? 5. Ate Ilia, tradita na thote se Shen Llukai predikoi ne shume vende. Cfare fundi pati ky Ungjillor? 6. Cfare i motivoi keta personalitete te medha njetezore sic ishte dhe Shen Llukai, qe te linin gjithcka e te shkonin pas Krishtit kur e dinin se fundi i tyre do te ishte martirik? 7. Sa i rendesishem eshte per ne te Krishteret e sotem leximi dhe Studimi i Shkrimit te Shenjte? Intervistoi: Nikolla Barkaj 19 Tetor 2020

Tema: Apostulli e Ungjillori Lluka I Ftuar në Radio “Ngjallja”: Atë Ilia Mazniku 1. Ate Ilia ne daten 18 Tetor Kisha jone e Shenjte kremton kujtimin e Ungjillorit te Shenjte Shen Llukait. Kush eshte Shen Llukai? Cfare vendi ze ai ne Kishen tone Orthodhokse? 2. Ne dime se Shen Llukai nuk ka qene nje nga te 12 Apostujt, pra nga rrethi i ngushte i Zotit tone Jisu Krisht? Nga i mori ai te dhenat qe shkroi Ungjillin qe mban emrin e tij dhe librin e Veprave te Apostujve? 3. Ungjilli i Shen Llukait eshte cilesuar si “libri me i dashur ne te gjithe boten”. Nje studiues shkruan : “Ne kete Ungjill ka dicka vecanerisht terheqese (pa dashur kurrsesi t’i ule vlerat Ungjijve te tjere kanonike). Cfare eshte ajo qe e ben kete liber kaq te dashur per njerezit? 4. Pervec Ungjillor, Shen Llukai ishte historian, mjek dhe ikonograf? Madje tradita thote se ai ishte i pari qe beri ikonen e Hyjlindeses se Tereshenjte? A ekziston sot kjo ikone? 5. Ate Ilia, tradita na thote se Shen Llukai predikoi ne shume vende. Cfare fundi pati ky Ungjillor? 6. Cfare i motivoi keta personalitete te medha njetezore sic ishte dhe Shen Llukai, qe te linin gjithcka e te shkonin pas Krishtit kur e dinin se fundi i tyre do te ishte martirik? 7. Sa i rendesishem eshte per ne te Krishteret e sotem leximi dhe Studimi i Shkrimit te Shenjte? Intervistoi: Nikolla Barkaj 19 Tetor 2020