/Intervistë e Radio Ngjallja me Atë Ilian për Shën Aleksin dt 17 Mars Shën Aleksi – Njeriu i Perëndisë Intervistë nga Nikolla Barkaj 1. Ate Ilia sot Kisha jone kremton kujtimin e oshënarit Shën Aleksit, njeriu i Perendise? A mund te na flisni dicka per jeten e tij? 2. Shen Aleksi sipas jeteshkrimit qe ju na treguat, u edukua me nje arsimim mjaft te mire te kohes nga prinderit e tij. Sa i rendesishem eshte edukimi i femijeve tane dhe perse Kisha na nxit qe per femijet tane te sigurojme nje arsimim te duhur dhe te mire? 3. Kisha e Shenjte i meson bijte dhe bijat e saj te ndjekin nje nga dy rruget kur te jeni te rritur ose ti perkushtohen Zotit pra te bejne nje jete te qashter duke u perkushtuar ne Manastir ose nese duan te jetojne ne bote te martohen. Sot shoqeria ka nje prirje qe po vihet re edhe nder te Krishtere te cilet duan te mbeten vetem, te mos martohen por te jetojne ne kete bote. A eshte normal ky trend dhe si Kisha e shikon ate? 4. Ne degjuam nga jeta e Shen Aleksit se prinderit e tij u hidheruan shume qe ai zgjodhi jeten murgjerore. Ne vendin tone, prinderit nuk duan qe femijet e tyre te behen prifterinj ose prifteresha per vajzat e tyre. Perse ndodh kjo? Perse prinderit nuk duan qe femijet e tyre te perkushtohen ne Kishe? 5. Prinderit e sotshem bejne gjithcka per te siguruar nje Universitet te mire per femijet. Madje per ta arritur ate marrin dhe borxhe, kredi. Perse sot prinderit nuk kujdesen sa duhet per edukimin shpirteror te femijeve? Perse e neglizhojne ate? Perse nuk i japin rendesi? 6. Njerezit sot ne kete kohe qe jetojme priren vetem drejt mireqenies se kesaj bote. Gjithe mundin, talantat, jeten e tyre ja perkushtojne kesaj gjeje. Cfare po ndodh Ate Ilia me njerezimin e sotem qe po humbet qellimin, idealet, te Perjetshmen? Dhe si duhet te na motivoje jeta e ketyre shenjtoreve qe Kisha e Shenjte na i sjelle perdite ne vemendjen tone? 17 Mars 2021 Radio Ngjallja

Intervistë e Radio Ngjallja me Atë Ilian për Shën Aleksin dt 17 Mars Shën Aleksi – Njeriu i Perëndisë Intervistë nga Nikolla Barkaj 1. Ate Ilia sot Kisha jone kremton kujtimin e oshënarit Shën Aleksit, njeriu i Perendise? A mund te na flisni dicka per jeten e tij? 2. Shen Aleksi sipas jeteshkrimit qe ju na treguat, u edukua me nje arsimim mjaft te mire te kohes nga prinderit e tij. Sa i rendesishem eshte edukimi i femijeve tane dhe perse Kisha na nxit qe per femijet tane te sigurojme nje arsimim te duhur dhe te mire? 3. Kisha e Shenjte i meson bijte dhe bijat e saj te ndjekin nje nga dy rruget kur te jeni te rritur ose ti perkushtohen Zotit pra te bejne nje jete te qashter duke u perkushtuar ne Manastir ose nese duan te jetojne ne bote te martohen. Sot shoqeria ka nje prirje qe po vihet re edhe nder te Krishtere te cilet duan te mbeten vetem, te mos martohen por te jetojne ne kete bote. A eshte normal ky trend dhe si Kisha e shikon ate? 4. Ne degjuam nga jeta e Shen Aleksit se prinderit e tij u hidheruan shume qe ai zgjodhi jeten murgjerore. Ne vendin tone, prinderit nuk duan qe femijet e tyre te behen prifterinj ose prifteresha per vajzat e tyre. Perse ndodh kjo? Perse prinderit nuk duan qe femijet e tyre te perkushtohen ne Kishe? 5. Prinderit e sotshem bejne gjithcka per te siguruar nje Universitet te mire per femijet. Madje per ta arritur ate marrin dhe borxhe, kredi. Perse sot prinderit nuk kujdesen sa duhet per edukimin shpirteror te femijeve? Perse e neglizhojne ate? Perse nuk i japin rendesi? 6. Njerezit sot ne kete kohe qe jetojme priren vetem drejt mireqenies se kesaj bote. Gjithe mundin, talantat, jeten e tyre ja perkushtojne kesaj gjeje. Cfare po ndodh Ate Ilia me njerezimin e sotem qe po humbet qellimin, idealet, te Perjetshmen? Dhe si duhet te na motivoje jeta e ketyre shenjtoreve qe Kisha e Shenjte na i sjelle perdite ne vemendjen tone? 17 Mars 2021 Radio Ngjallja